PREPOZNAJTE SVOJE OMEJITVE, ZAŽIVITE SVOJE POTENCIALE!

Kaj lahko naredite sami?

 

POPOLNO ZDRAVJE 
 
Mnoge bolezni zastopajo osebe, ki se jih želimo znebiti, mi ali pa naša družina, osebe, ki smo jih pozabili ali izključili. To lahko začutimo v sebi.
 
Vzemimo si pet minut časa in zaprimo oči. Pojdimo v svoje telo in začutimo, kje nas kaj boli, kje nas je kaj zabolelo.
Kako mi običajno na to odgovorimo? Želimo se, da bi se tistega, kar boli in kar nas dela bolne, znebili, podobno, kot smo se v družini želeli znebiti neke osebe.
Zdaj bomo šli v obratni smeri. To, kar nam povzroča bolečino, kar nas dela bolne, vzamemo z ljubeznijo v svoje srce. Rečemo: »Pri meni lahko ostaneš. V meni lahko najdeš svoj mir.« Pri tem pazimo na učinek, ki ga ima to na naše telo in na to, kakšne so reakcije v našem telesu.
Pri naslednjem koraku poizkušamo začutiti, na katero osebo gledata bolečina in bolezen. Na katero izključeno ali pozabljeno osebo? Na katero osebo, ki smo ji morda mi ali naša družina storili krivico?
Čez nekaj časa vemo ali pa zaslutimo. Skupaj s svojo bolečino in s svojo boleznijo pogledamo to osebo. Rečemo ji: »Zdaj te vidim. Zdaj te spoštujem. Zdaj te ljubim. Zdaj ti dajem mesto v svojem srcu.«
 
Kakšno je potem naše počutje? Kako gre naši bolezni? Kako gre sedaj bolečini?
(Bert Hellinger 2008, Sreča ki ostane, str.14-15)
 
 
Prispevek v pripravi: ORGANI IN KITAJSKA MEDICINA 
 

 

RAZREŠEVANJE ODNOSA: VIDENJE ODNOSA Z DRUGE PERSPEKTIVE, SPOZNANJE UČENJA

Pred procesom poskrbite, da imate dovolj časa, da vas nihče in nič ne bo motilo. Najdite udoben kotiček in se udobno namestite. Zaprite oči in pomislite na osebo, s katero želite razrešiti odnos. Osredotočite se na dihanje, naredite nekaj globokih vdihov in izdihov, da sprostite iz sebe vse napetosti tega dne. Recite si: Preteklost ni pomembna, prav tako ne prihodnost. Pomemben je le trenutek tukaj in zdaj, to kar sem in počnem v tem trenutku.

Nato si recite: Popolnoma se prepuščam procesu brez potrebe da bi ga nadziral-a in usmerjal-a. Vedite, da so prve informacije, misli, slike, občutki … tisti ta pravi. Vso nadaljnje brskanje in razglabljanje je konstrukt vašega uma in ega, ne duše in vas vodi proč od rešitve.

Začutite svoje telo. Prisluhnite mu: kateri del telesa vas pokliče? Potopite se v ta del telesa. Postavite mu vprašanje:  Kaj je zame v tem trenutku najbolje, da razrešim v odnosu z …. (imenujte osebo)? Ko dobite odgovor, se zahvalite. Moda ne dobite odgovora, nič hudega. Vprašanje je odprlo vrata, odgovor bo lahko prišel tekom procesa ali kasneje v dnevu, morda čez nekaj dni.

Sedaj je čas, da povabite k sebi osebo, s katero želite razrešiti odnos. Ko jo v svoji notranjosti uzrete: kako se počutite? Kaj se dogaja v vašem telesu? Katera čustva vas prevevajo? Katere misli mislite? Nato naročite: da vidim in doživim sebe, kot me vidi in doživlja … (ponovno imenujte osebo). Sedaj se postavite v to osebo. Poglejte nase skozi njene oči: kako vas vidi, kaj doživlja, kaj si misli, kaj se dogaja z njenim telesom. Zahvalite se za informacije. Sedaj je čas, da vidite širšo sliko tega odnosa. Predstavljajte si, da ste reflektor, nad vajinima glavama in opazujte odnos od zgoraj: kaj sedaj vidite, ko vidite vaju obe hkrati? Zahvalite se za informacijo.

Začutite v sebi vse, kar ste doživeli. Sedaj se povežite s tistim delom sebe, kjer prebiva vaša višja modrost. Vprašajte ta del sebe: KAJ JE UČENJE MOJE DUŠE V ODNOSU S TO OSEBO? Počakajte na odgovor, ki lahko pride na različne načine: v sliki, kot misel, stavek, beseda, občutek. Zahvalite se.

Če želite lahko rečete še: Moje učenje …. v odnosu  z  …. je dokončano, osvojeno. Hvala  (imenujte osebo) za učenje.

Zahvalite se osebi, da je »prišla k vam« in ji dovolite, da gre svojo pot. Zahvalite se vodstvu, vodnikom, ki so vas peljali skozi proces. Začutite svoje podplate in naročite: Da se vse, kar sem v tej meditaciji naredil-a pozna v mojem življenju in da vem, kako s svojimi spoznanji živeti od tega trenutka naprej.

Naredite še nekaj globokih vdihov in izdihov, nato odprite oči.