PREPOZNAJTE SVOJE OMEJITVE, ZAŽIVITE SVOJE POTENCIALE!

Bolečina - potisnjena agresija

Vsaka bolečina, ki jo človek zaradi bolezni čuti, je bila prvobitno namenjena nekomu drugemu. 

 
Bolečina je vedno rezultat agresivnega ravnanja. (Pozor – ne smemo enačiti agresije in nasilja!) Če svojo agresivnost osvobodim in udarim (lahko le z besedami) nekoga drugega, ta čuti bolečino. Če pa zatrem svoj agresivni impulz, ker se ne spodobi, ker ne zmorem ali ne upam izraziti svoje agresije, se ta obrne proti meni sami, bolečino pa občutim jaz (avtoagresija). Kdor ima bolečine, naj razmisli: Komu so te pravzaprav namenjene? Naloga oseb, ki čutijo bolečino je, da se naučijo izraziti, živeti svoje agresivne impulze oziroma jih predelati na nivoju psihe. Sicer jih predeluje telo, kar pa žal ne prinaša rešitve. Čez nekaj časa jih tako telo vrne psihi, a če psiha ponovno ni pripravljena na soočenje z izzivi, jih vrne telesu. Nastanejo kronične bolezni oziroma kronični izbruhi simptomov.
 
Na paleti najpogostejših simptomov, kjer kot pomemben dejavnik iz ozadja deluje potisnjena agresivnost, so problemi z želodcem, črevesjem, srčna obolenja, artritis, revma, frigidnost in impotenca, prav tako strah in depresija, bolečine v mišicah, multipla skleroza, epilepsija. Dejstvo, da poliartritis dvakrat pogosteje prizadene ženske kot moške, bi lahko pojasnili s tem, da ženske občutijo veliko več zavor, ko je govora o zavestnem življenju svojih agresivnih ali celo sovražnih impulzov. Vnetja kažejo na potisnjen boj – znotraj nas poteka boj, konflikt, ki se ga izogibamo oziroma se ne upamo spustiti vanj. Borba za svojo pot, svojo smer … je nerealizirana, je ne živimo – boj poteka le v naši notranjosti in boli nas … telo.
 
Vir: Ridigar Dalke (2012): Bolest kao put.
 
Naslednji možen razlog bolečine je nepredelana travma. Doživeli smo nekaj, kar nas je preplavilo, kar je bilo za nas preveč in se nismo mogli s tem pomiriti. Da bi lahko življenje teklo naprej, smo to bolečino potisnili, zaklenili globoko vase, potonila je v telo. Ta boleč del se ob ustreznih življenjskih okoliščinah prebudi in se aktivira. Ker je soočenje na nivoju psihe nemogoče, še vedno preveč boleče, se ponovno izrazi skozi telo. Zakaj? Ker je tako lažje. Žal telo problema ne more rešiti. Kje je rešitev? V zavestni predelavi travme in sprejetju bolečih delov življenja.
 
Na Postavitvi družine se med delom odrečemo vsega vedenja oziroma vseh predpostavk in pogledamo vsak primer posebej, kajti vsak posameznik in njegov družinski sistem nosita svojo dinamiko. Prav tako Postavitev družine ne zdravi in ne odpravlja bolečin, temveč pokaže naloge psihe, ki vam (končno) postanejo vidne. Kolikor boste te naloge tudi sprejeli, je odvisno od vas samih.