PREPOZNAJTE SVOJE OMEJITVE, ZAŽIVITE SVOJE POTENCIALE!

Kaj so (lahko) omejitve

Rešitev se ne išče samo za vas, temveč za ves sistem (primarno družino, partnerstvo …). Postavitev družine je namreč pokazala, da ko je sistem v redu, gre dobro tudi posamezniku znotraj njega. Torej, ne boste me zanimali samo vi, temveč bom imela v uvidu ves sistem, v katerem delujete.

 

Delo poteka skorajda brez besed. Pomeni, da me ne bo zanimala vaša osebna zgodba, vaša travma. Vse, kar bi mi vi na dolgo in široko razlagali o vašem problemu, bi v meni povzročilo notranje slike, jaz pa moram ostati zunaj vaših slik. Le tako vam lahko pomagam najti rešitev. Torej, potreben bo stavek ali dva, in potem lahko začnemo delati. Pa brez skrbi, vsak do sedaj je našel prave besede. Dovolj je reči: Slabo se razumem z mamo ali Želim izboljšati partnerstvo.

 

Končna rešitev se ne sklada z vašim prepričanjem in je zato nočete sprejeti. Raje izberete staro prepričanje kot nov pogled na situacijo, novo notranjo držo. Da se temu izognete, si je potrebno reči: Tako ne gre več naprej. Od tega trenutka naprej puščam za sabo vse, kar mi več ne služi in se odpiram novemu, ki me pelje naprej.

 

Na seminarju ste navdušeni, saj se počutite prenovljene, razbremenjene, a ko zapustite delavnico, svoja spoznanja pustite tam. Torej: vse, kar se na delavnici naučite, je potrebno odnesti s seboj v življenje in to tudi živeti. Sicer vam nobena, še tako dobra delavnica ne bo koristila. Pa bodite prijazni do sebe: da zmorete z lahkoto preteči 5 km, potrebujete mesec dni vaje. Tudi pri notranjih spremembah sta potrebni potrpežljivost in vaja. 

 

Pričakovanja udeleženca: Pričakovati, da se bomo z eno delavnico čudežno ozdraveli, obogateli, živeli srečno in uspešno partnerstvo, je iluzorno. Veliko je odvisno od naše pripravljenosti, da bomo to, kar se na delavnici naučimo, živeli v vsakdanjem življenju. Veliko je odvisno tudi od stopnje odprtosti in pripravljenosti udeleženca za učenje, od tega, kako globoko se uspe spustiti. Prav tako se problem ne more rešiti čez noč, če je nastajal nekaj let, saj se pogosto za nekim simptomom skriva skupek vzrokov. A presojati učinke dela že nekaj dni po seminarju je nesmisel, saj se spremembe lahko pokažejo šele po nekaj tednih ali mesecih. Tudi čebulice tulipana damo v zemljo jeseni, potrpežljivo čakamo, da vzklijejo in ne motimo njihovega razvoja s tem, da jih odkopavamo in preverjamo, ali že kaj poganja.

 

Ljudem, ki želijo hitre, instant rešitve in pričakujejo, da bo zdravljenje delo moderatorja, samim pa ne bo treba aktivno sodelovati v procesu, svetujem, da si poiščejo druge oblike iskanja rešitev.

 

Podzavestni programi in vzorci udeleženca, naj jih naštejem nekaj (povzeto po M. Ogorevc, Samozdravljenje s karmično diagnostiko, 2005):

  • nasproten program v podzavesti (npr. ne zaslužim si bit zdrav),
  • ne dovolj jasen ali dvoumen namen,
  • preširoko zastavljen problem,
  • vpliv alkohola in zdravil, ki vplivajo na psiho,
  • prepričanost v svoj prav,
  • zelo globok in travmatičen vzrok za težave – nepripravljenost soočiti se z vzrokom,
  • omejujoč vzorec predstavlja kvaliteto, vrednoto,
  • nepripravljenost prevzeti odgovornost za svoje težave,
  • nesprejemanje dejstva, da se nimamo pravice jeziti, obsojati, zameriti, biti užaljeni, imeti določena pričakovanja,
  • podzavestno nesprejemanje alternativnega zdravljenja in zdravilcev.